Magnus Lindberg – officiell hemsida

Den här sidan är tillägnad sångaren, rockpoeten och musikern Magnus Lindberg i syfte att sprida hans musik och bevara hans minne. Sidan administreras i samråd med Larissa Aggerborg Lindberg.

Magnus föddes den 21 maj 1952 och växte upp på en bondgård i Näshulta, Sörmland med stort intresse för musik och idrott. I sin ungdom var det idrotten som fick mest utrymme, och Magnus blev bl.a. svensk juniormästare i kanot. Som 20-åring begav han sig till Stockholm och inledde den musikkarriär som kom att sträcka sig över nästan fem decennier. Han började som trubadur och formade tillsammans med Gunnar Ekman duon Vi Två. Samtidigt försörjde han sig som musiklärare i Upplands Väsby. Senare blev Magnus medlem i folk/popbandet Landslaget med bland annat Lasse Lindbom, Maj-Britt Niklasson och Hasse Breitholz. Efter Landslagets medverkan i Schlagerfestivalen valde Magnus Lindberg att lämna bandet och gå en annan musikalisk väg.

Solodebuten kom 1976 och två år senare inleddes det långa samarbetet med producenten Kjell Andersson. Magnus Lindbergs enda riktiga kommersiella framgång kom som medlem i bandet Grymlings på nittiotalet, men som rockpoet och soloartist lyckades han bygga upp en trogen fanskara genom att vara genuin och sann i sitt konstnärskap. Många av texterna på hans fjorton soloalbum vittnar om en låtskrivare som aldrig väjer för svåra ämnen. Magnus Lindbergs förmåga att också tolka andras texter märks tydligt på albumet Vita Lögner + Svarta Ballader (2010), där han tillsammans med vännen Basse Wickman lyfte en brokig visskatt till en ny publik. Magnus Lindberg avled den 26 februari 2019 efter en kort tids sjukdom.

Vid Magnus Lindbergs dödsbädd lovade hans A&R och mångårige producent Kjell Andersson att göra allt i hans makt för att fortsätta sprida Magnus musik. Genom Kjells försorg har ett stort antal av Sveriges mest välrenommerade artister och musiker medverkat och generöst bidragit till projektet. Tack vare en lyckad crowdfundingkampanj initierad av Magnus och Larissas vän Ulf Nyström kommer hyllningsalbumet att ges ut dagen före vad som skulle ha blivit Magnus 70-årsdag. Albumet är producerat av Kjell Andersson och sammanställt i samarbete med Dan Hylander, Basse Wickman och Larissa Aggerborg Lindberg. Sexton unika inspelningar och två klassiska tolkningar (Röda Läppar och Då Känns Det Lite Lugnare) ger nya lyssnare en fin introduktion och de trogna fansen ytterligare en dimension av rockpoeten Magnus Lindberg. Hyllningsskivan är fint formgiven av Kjell Andersson och Pär Wickholm, och ges ut av Smilodon med fysisk och digital distribution genom Border Music den 20/5-22.

foto: Tony Sandin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *